Mogen we even voorstellen: ANDALUSIE!
“Brug tussen twee continenten”, “de toegangspoort van Europa”, een smeltkroes van culturen”, een ontmoetingsplek van twee zeeën”. Elk van deze bijnamen past perfect bij Andalusië.
Andalusië beslaat zo’n 17,3% van het Spaanse vasteland. In totaal 87.268 km2. Een gebied dat als regio dus groter is dan sommige landen zoals België, Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland.
Het is ook een regio vol contrasten. De verscheidenheid in landschappen is verbazingwekkend. Van de warme Guadalquivir vallei naar de lage bosrijke berggebieden; van vulkanisch landschap zoals de Tabernas woestijn tot de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.
De belangrijkste rivier van Andalusië, de Guadalquivir, vormt, samen met zijn zijrivier de Genil, een vruchtbare vallei. Deze vallei vormt eigenlijk de geografische as van Andalusië.
Vanaf het begin in oostelijk Andalusië, in de Sierra de Cazorla, tot aan de monding in de zee in het westen, naast de moerassen van het Donana National Park, is de Guadalquivir over zijn volle lengte een bron van leven, die dwars door Andalusië loopt.
Verschillende zijrivieren, die in de bergachtige gebieden langs de Guadalquivir hun oorsprong hebben, laten het overtollige water uit het bekken in de Sierra Morena of de Betico bergen in de Guadalquivir stromen. Deze rivieren spelen een belangrijke rol in de regulering van de watervoorraad. En dan niet alleen met betrekking tot het drinkwater, maar ook in geval van zware regens en overstromingen.Ondanks het feit, dat de Guadalquivir zo belangrijk is, is och vijftig procent van de regio bergachtig. Een derde hiervan reikt tot boven de 600 meter, met veel hoogvlaktes. Er zijn 46 toppen boven de 1000 meter.
De koningin van de hoogtes is zonder twijfel de Sierra Nevada met toppen boven de 3400 meter zoals de Mulhacen en de Veleta. Die majestueus over de rest van de dichtbij gelegen bergrug uitzien.
En op een afstand van zo’n 40 kilometer sta je dan ineens aan de tropische stranden van de Middellandse Zee. De Andalusische kust is met haar 900 kilometer lengte en met haar vele dorpen en stranden een top attractie. Velen genieten hier met volle teugen. De afgelopen jaren heeft Andalusië zich erg ingespannen om de kwaliteit van dit kustgebied te verbeteren zodat aan de toenemende toeristische vraag voldaan kan worden.
Binnen deze variëteit aan landschappen wonen meer dan zeven miljoen mensen.
De meerderheid woont in de grote steden – de acht provincie hoofdsteden ( Almeria, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaen, Malaga en Sevilla) en Jerez de la Frontera- terwijl vele anderen het verkiezen om te wonen in kleinere steden, bergdorpjes, landgoederen of op boerenbedrijven.
Deze verzameling van samenlevingsvormen vormt een mix aan toeristisch aanbod, dat loopt van de monumentale glorie van de grote steden tot aan de meer traditionele samenlevingen in de kleine dorpen. Hetgeen een onuitputtelijk bron levert voor allerlei artiesten.
Tegenwoordig is Andalusië een moderne samenleving, uitgerust met een goede infrastructuur die weet hoe de toerist verwelkomd moet worden. Tegelijkertijd wordt tijdens dit verdergaande moderniseringsproces, toch veel moeite gedaan om de tradities te bewaren en goed te zorgen voor het cultureel en monumentaal erfgoed.
Andalusië heeft ook veel te bieden op sportgebied. En dan wordt niet alleen gedoeld op het in conditie houden van de Andalusiërs zelf, maar vooral op de belangrijkheid, die sport heeft voor de bezoekers aan dit gebied. Er worden vele sport manifestaties gehouden op verschillende niveaus.
Geschiedenis
Het is mogelijk dat de Neolytische revolutie, het ontdekken van de landbouw, en de evolutie van een nomadenbestaan naar een dorpscultuur, vanuit Afrika naar Europa is gekomen via de landstreek die we nu kennen als Andalusië. Deze combinatie van vruchtbare grond , de ontdekking van ertsen en mineralen en het zeemanschap, maakte het mogelijk dat een mysterieus verloren gegane beschaving, de Tartesos, vanaf de bronstijd het zuiden van het Iberisch schiereiland bewoonde.
Het oudst bekende koninkrijk van Europa, de Tartesos, was een agrarische samenleving, die ook bestond van veeteelt, mijnen exploiteerde en goud bewerkte. Hun schepen dreven handel met de Britse eilanden in het westen en met de Phoeniciërs in het oosten.
Het Tartesos koninkrijk was het eerste en meest sprekende resultaat in een complexe geografische plek tussen twee zeeën en twee continenten. De Romeinen realiseerden zich, dat deze gebieden een achterdeur vormden voor de Carthagers om bij hen binnen te dringen. Daarom verschenen de eerste Romeinse legioenen er in de 3e eeuw voor Christus. Deze weelderige provincie, beter bekend als Betica, maakte gedurende zeven eeuwen deel uit van het Romeinse Rijk. Zij haalden hier, voor het eerst buiten de grenzen van het Italiaanse schiereiland, metalen, wijn, graan, filosofen en schrijvers vandaan. Zelfs de eerste twee niet op het Italiaanse schiereiland geboren keizers kwamen uit Betica, Trajanus en Hadrianus. Anderen vestigden zich in het noorden. De Vandalen staken de Rijn over en kwamen naar het zuiden. Zij arriveerden in het jaar 411 na Christus en vestigden zich in de vallei van de Guadalquivir en in Noord Afrika. Zij verenigden de beide kusten gedurende een halve eeuw. Voordat zij werden uitgeroeid door de Visigoten, gaven zij nog een naam aan deze punt van Europa: Vandalusië.
Na hun aankomst in 711 na Christus begonnen de Moslims aan hun wonderbaarlijke verblijf in deze regio. Het kalifaat van Cordoba was de meest geavanceerde staat in Europa. Gedurende de acht eeuwen dat de Arabieren hier waren, hebben zij het gehele gebied verrijkt met hun kennis over agrarische technieken, hun botanische en wetenschappelijke kennis. Ook hun dichtkunst en intellectuele ontwikkeling hebben hier hun sporen achter gelaten.
De politieke ondergang van het kalifaat werd gebruikt door de Christelijke koninkrijken in het noorden van het schiereiland, om hun “Reconquista” ofwel “Herovering” te versnellen. Cordoba viel in 1236 en Sevilla in 1248. Het laatste bolwerk, het koninkrijk Granada, werd door de Katholieke Koningen veroverd in 1492. Hetzelfde jaar, waarin Columbus vanuit de Andalusische haven Palos bij Huelva, vertrok en Amerika ontdekte.
Het economische en politieke zwaartepunt van de wereld was nu verschoven. Een Andalusische stad profiteerde van dit cruciale moment in de geschiedenis en ging een toekomst tegemoet van 150 glorieuze jaren en werd het kloppende hart van Europa. Sevilla werd het zenuwcentrum van het Spaanse rijk. Het zilver en goud, dat in haar havens aankwam op schepen vanuit Amerika, werd gemunt en verspreid over heel Europa. Cadiz nam later de leidende rol over in de handel met West Indië. De Andalusische stad Sanlucar de Barrameda was het start- en eindpunt van de eerste bootreis om de wereld.
In latere tijden zouden de romantische reizigers zich baden in de luister van weleer onder invloed van de vele archeologische overblijfselen, de ruïnes van torens en de in de oude huizen en paleizen verborgen patio’s. Zij zorgden ook voor het tot grote populariteit brengen van figuren als Carmen, de typische Andalusische vrouw, Don Juan, genereuze struikrovers, dappere stierenvechters en de exotische allure van de oosterse veroveraars. Een beeld dat tot op de dag van vandaag bij buitenstaanders nog steeds bestaat.
De wat recentere geschiedenis van Andalusië wordt bepaald door onder andere politieke onrust gedurende de 19e eeuw. Het begon allemaal met de Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste ratificatie van de Spaanse Grondwet, door het hof van Cadiz, in 1812. De meest in het oogspringende veranderingen waren de pogingen tot het moderniseren en industrialiseren van de enorme exploitatie van mineralen. Ook de enorme toename van de export van wijn en olijfolie waren gebeurtenissen van formaat binnen een economie, die voornamelijk aan haar agrarische wortels verankerd wilde blijven.
De 20e eeuw begon met het doel om rust en herstel te bereiken en men werd al gauw gedrenkt in het optimisme van de jaren 20. Echter, de voortdurende sociale onrust gaf voeding aan de Burgeroorlog in 1936 en alles wat daar op volgde. Na de opmerkelijke economische en sociale omwenteling van de jaren zestig en zeventig, keerde in 1981 de democratie terug en werd Andalusië tot Autonome Regio verklaard. De “Junta de Andalucia” werd als hoogste regeringsorgaan gevormd. Het parlement werd hiermee de belangrijkste vertegenwoordiging van zo’n zeven miljoen inwoners.
Geografische situatie
Andalusië is een brug tussen twee continenten, Afrika en Europa. Bovendien is het een ontmoetingspunt van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
Met een oppervlakte van 87.268 vierkante kilometer, is Andalusië de op een na grootste autonome regio in Spanje. De topografie wordt gekenmerkt door de vlakte van de Guadalquivir Vallei, die tussen twee berggebieden loopt: de Sierra Morena bergen in het
De Guadalquivir heeft een vruchtbare vallei gevormd eb is samen met haar zijrivier, de Genil, de as die de eigenlijke vorm van Andalusië bepaalt. Vanaf haar bron in het oosten, in de Sierra de Cazorla, tot aan haar monding in de zuid westelijk gelegen moerassen van het Donana nationale park, is de Guadalquivir de bron van het leven voor het gehele stroomgebied.
Vijftig procent van Andalusië is bergachtig. Daarvan reikt een derde tot boven de 600 meter met veel hoogvlaktes. Verder zijn er 46 pieken van boven de 1000 meter. Vanwege haar hoogtebereik – Mulhacen en Veleta zijn beide meer dan 3400 meter hoog – beheerst de Sierra Nevada als koningin van de hoogte het Penibetica berggebied.
De komst van de hoge snelheidstrein (AVE), die Sevilla met Madrid verbindt in slechts twee en een half uur, betekende een revolutie in het traditionele treinverkeer. Aan dit succes moet ook toegevoegd worden, de verbeterde verbindingen tussen Malaga en Madrid met de verwezenlijking van de lijn Malaga-Madrid. Hierdoor is het mogelijk voor de snelle Talgo treinen om gebruik te maken van het hoge snelheidsspoor van Cordoba naar de nationale hoofdstad.
Verschillende treinen per dag, verbinden de overige provinciehoofdsteden met elkaar. Toeristisch interessant is de luxueuze Al-Andaluz lijn.
Tegenwoordig is de totale lengte van het uitstekende wegennet meer dan 24.000 kilometer.
Degenen die met het vliegtuig naar Andalusië reizen vinden er een brede keuze aan grote en moderne vliegvelden. Twee internationale vliegvelden, Malaga en Sevilla, completeren een netwerk, dat Andalusië verbindt met alle belangrijke regionale hoofdsteden in Spanje en met diverse belangrijke steden in Europa en de rest van de wereld.
De strategische ligging van Andalusië, met haar kustlijn die wordt bespoeld door het water van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, maakt haar havens, met name die van Algeciras, tot knooppunten van het wereldwijde maritieme verkeer.
Het toerisme in Andalucië
Elke bezoeker kan in Andalusië wat van zijn of haar gading vinden. Of het nu gaat om wat te ontspannen, iets te leren, sport te beoefenen, van de natuur te genieten of gewoon lekker niks doend genieten in een heerlijke omgeving, het kan er allemaal.
Er is een breed aanbod van sportmogelijkheden. De Sierra Nevada (Granada), waar in 1996 de wereldkampioenschappen skiën werden gehouden, is het meest zuidelijk gelegen skigebied van Europa. De Costa del Sol is een gebied met de hoogste dichtheid aan golfbanen in Europa. Er is eveneens een overvloedig aantal uitstekende tennisbanen.
Door heel Andalusië kan worden gejaagd en gevist. Paardrijden is eveneens een van de populaire sportvormen waarvoor men in Andalusië heel goed terecht kan. Zowel voor lessen als voor het maken van tochten.
Aan dit rijtje sporten kunnen ook nog een aantal zogenaamde risico-sporten worden toegevoegd als speleologie, bergbeklimmen, hanggliding, parasailing, ultralight vliegen of ballonvaren.
De traditionele toeristen infrastructuur langs de kust is ideaal voor het beoefenen van diverse watersporten als zeilen, windsurfen, waterskiën en duiken.
De vele jachthavens zijn hiervan een bewijs.
Kunst, cultuur en tradities.
De duizenden jaren lange geschiedenis van Andalusië heeft een enorme erfenis aan kunst en cultuur opgeleverd. Het Alhambra in Granada, de Mezquita moskee in Cordoba of de Giralda en de oude wijk in Sevilla zijn monumentale bakens in de menselijke geschiedenis. Maar niet alleen hier, ook in elke andere stad of elk dorp vindt men fraaie voorbeelden van de Andalusische kunstgeschiedenis.
Van enorm belang zijn de door de gehele regio verspreid liggende gebouwen, kastelen, paleizen, forten en kloosters. Zij zijn opgetrokken in de briljante Islamitische stijl, de Renaissance stijl en de Barok. Dit alles vormt een uitermate belangrijk erfgoed. Als thuisland voor kunstenaars als Velazques, Murillo en Picasso herbergt zij een enorme hoeveelheid aan schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen en archeologische vondsten. Ook deze zijn weer verspreid over de vele kastelen, kloosters, paleizen en kerken.
Zelfs op de meest afgelegen plekken treft men wel een belangrijk stuk aan van een schilder of goudsmid
De variëteit aan festivals en vieringen van heiligendagen is net zo rijk en divers als de geografie van Andalusië is.
De lente festivals, oogst festivals, de dagen van de schutspatronen, kermissen, wijnfeesten en pelgrimages worden gekarakteriseerd door een uitbundige tentoonstelling van vakmanschap, de Andalusische keuken, muziek en religie.
Het carnaval voorziet in een lawaaierig begin van alle vieringen en zet het leven van alle dag op zijn kop met humor en ironie. Gedurende de Heilige Week, brengen alle kerken hun meest kostbare schatten naar buiten ter ere van het lijden van Christus. Deze processies volgen een route en programma, die elk jaar dezelfde zijn. Dit staat garant voor een religieuze optocht. De Cruces de Mayo zijn een spectaculaire combinatie van religieuze en heidense gewoonten.
Vanwege een diepgewortelde traditie zijn stierengevechten van fundamenteel belang in Andalusië. Zij worden meestal gehouden in de vele arena’s door heel Andalusië en vallen altijd samen met de lokale festivals, waar iedereen danst en zingt op de tonen van de Spaanse gitaren. De Flamenco is de meest authentieke vertolking van de Andalusische folklore.
De pelgrimages zijn weliswaar godsdienstig van karakter, maar ook feestelijk. Deze processies vinden plaats in hun natuurlijke omgeving. De wortels hiervan vindt men terug in de oude vruchtbaarheidsriten.
De Andalusische keuken speelt een belangrijke rol tijdens al deze gebeurtenissen. De kwaliteit van de diverse schotels wordt nog aangevuld met de internationaal gerenommeerde wijnen
De typische Andalusische keuken bestaat uit visgerechten, groentesoepen met varkensvlees, wild stoofpotten en een enorme variëteit aan desserts.
Natuur, klimaat en landschap.
Andalusië is een van de warmste regio’s van Europa. Er heerst een gematigd Middellandse Zee klimaat met hete, droge zomers en milde winters met onregelmatige neerslag.
Als er een ding karakteristiek is voor het Andalusische milieu, dan is dat het licht. Een direct resultaat van de vele uren zonlicht, die ook zorgt voor de opgewekte natuur en gastvrijheid van de Andalusiërs.
De verscheidenheid, afmeting en ecologische rijkdom van de Andalusische regio heeft alles in zich. De hoogste toppen in de Sierra Nevada, enorme moerasgebieden, dichte bossen, vulkanische woestijnen en enorme lengtes kust, waar amper iemand komt.
Meer dan 18% van de hele regio wordt beschermd als natuurpark (er zijn er 80!). Dit maakt Andalusië tot de nummer 1 van alle Spaanse regio’s als het gaat om bescherming van het natuur erfgoed. Hier hoort ook het Donana National Park dat onder bescherming staat van UNESCO.
Het nationale park Grazalema, der Sierra de las Nieves en de Sierra Bermeja herbergen Spaanse dennenbossen die uniek zijn in de wereld. Dan zijn er nog de zogenaamde “natte parken”. Wellicht kleiner maar zeker niet minder belangrijk voor de flora en de fauna, met name voor de vogels.
En dan zijn er nog de vele kleine beschermde gebiedjes, die ook wel beschermde “vergezichten” genoemd worden. Bijvoorbeeld de kale rotsformaties van El Torcal in Antequera of de Tabernas in Almeria, de enige woestijn op het Europese continent.
De kust vormt het andere belangrijke gebied van de regio Andalusië en strekt zich uit over bijna 900 kilometer met uitgestrekte stranden.
Van de Costa de Almeria, de Costa Tropical onder Granada, de Costa del Sol bij Malaga tot aan de Costa de la Luz bij Huelva en Cadiz hebben deze stranden hun belangrijkheid weten te vergroten en zijn zij dankzij de ideale temperatuur van lucht en water en de eeuwige zon, de favoriete plek voor vakantiegangers van over de gehele wereld geworden.
Klimaattabel | jan | feb | mrt | apr | mei | jun | jul | aug | sep | okt | nov | dec |
Temperatuur | 14 | 14 | 16 | 18 | 21 | 24 | 27 | 27 | 25 | 21 | 17 | 15 |
Uren zon | 6 | 6 | 6 | 8 | 10 | 11 | 12 | 11 | 9 | 7 | 6 | 6 |
Dagen met
enige regen |
4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 1 | 0 | 0 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Bovenstaande schattingen zijn gemiddelden: bron Meteo Consult